Wat is saneringsplicht?

In een beschikking moet de verontreiniging als ernstig geval waarvan spoedige sanering noodzakelijk is, zijn aangemerkt. Daarnaast moet het gaan om een bedrijfsterrein waar de ernstige verontreiniging is ontstaan (bronperceel). Ten slotte is van belang dat er op het bedrijfsterrein bedrijfsactiviteiten worden verricht. Lees verder »

Is sanering verplicht?

Plicht om te saneren Voor bodemvervuiling die na 1 januari 1987 is ontstaan, geldt de zogenoemde zorgplicht. Dit houdt in dat de vervuiler de verontreiniging, ongeacht de ernst, zo snel mogelijk moet opruimen. Lees verder »

Wie betaalt saneringskosten?

Bij bodemverontreiniging geldt immers in principe de regel: "de vervuiler betaalt". Dit wil zeggen dat in eerste instantie de veroorzaker van de verontreiniging ook de sanering moet bekostigen. De veroorzaker van een verontreiniging hoeft echter niet altijd de saneringskosten te betalen. Lees verder »

Bron: www.odnhn.nl

Hoe gebeurt een sanering?

Er bestaan twee 'hoofdwerkwijzen' binnen bodemsanering: ex situ en in situ. Bij ex situ saneringen wordt de verontreinigde grond afgegraven en afgevoerd naar een grondverwerkingsbedrijf waar de grond gereinigd wordt. Vaak wordt hierbij ook verontreinigd grondwater bemalen en gezuiverd. Lees verder »

Wat kost saneren van vervuilde grond?

Het reinigen van vervuilde grond kost vaak veel energie van machines en mankracht per kubieke meter om de verontreiniging tot de juiste waarde te saneren, waardoor bodemsanering best een dure klus betreft. De kosten liggen tussen de €100 en €250 per kubieke meter grond. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat is saneringsplicht?