Wat waren de rederijkers?
Rederijkers waren amateurdichters en voordrachtkunstenaars die zich vanaf de late middeleeuwen gingen organiseren in verenigingen. Lees verder »
Wat schreven rederijkers?
De ontstaansgeschiedenis. Meer over de rederijkers en de rederijkersliteratuur. De rederijkerskamers zijn in het begin van de 15e eeuw in Vlaanderen onder Franse invloed uit kerkelijke of geestelijke broederschappen ontstaan. Die gezelschappen legden zich toe op het schrijven van poëzie en toneelstukke. Lees verder »
Waaruit bestonden de activiteiten van de rederijkers?
Toch waren rederijkers in de eerste plaats liefhebbers van literatuur en taal. Hun activiteiten centraliseerden zich rond diverse uitingsvormen van de Nederlandse taal: literatuur, redenaarskunst, toneel, dichtkunst, liederen… Met deze activiteiten richtten de Kamers zich op volksvermaak en volksontwikkeling. Lees verder »
Welke invloed hadden de rederijkers op de Nederlandse taal?
De rederijkers zorgen voor lering en vermaak van de hele bevolking, niet alleen de elite, en zorgen voor een nieuwe functie (literatuur voor een groot publiek) van de volkstaal. Dat resulteert in een herwaardering van de Nederlandse taal. Lees verder »
Waar woonden de rederijkers?
Ontstaan van de rederijkers Na de Val van Antwerpen in 1585 vluchtten veel Vlamingen naar de Noordelijke Nederlanden, waar toen een verdere groei van het aantal rederijkerskamers plaatsvond. Rederijkerskamers kwamen overal in het Nederlandse taalgebied voor. Lees verder »