Wat weet je van de zon?
De zon bestaat vooral uit waterstof en helium Die bestaan uit alle andere elementen die wij hier op Aarde ook kennen. Zoals bijvoorbeeld ijzer, zuurstof, nikkel en nog veel meer. Om het weer even door te trekken naar het hele zonnestelsel, kun je dus concluderen dat die vooral uit waterstof bestaat. Lees verder »
Wat zijn de kenmerken van de zon?
Deze ster bestaat hoofdzakelijk uit waterstof- en heliumgas. De temperatuur in de fotosfeer, het zichtbare oppervlak, bedraagt ongeveer 5500°C en lijkt vanaf de aarde een geelwitte kleur te hebben. De corona of buitenste atmosfeer wordt tot miljoenen graden verhit door het magnetisch veld van de zon. Lees verder »
Wat weten we over de zon?
De diameter van de zon bedraagt 1,39 miljoen kilometer, tegen de luttele 12,7 duizend kilometer van de aarde. Het volume van de zon bedraagt 1,4 x 10^27 kubieke meter, wat een onbevattelijk getal is. Om te begrijpen hoeveel groter de zon is dan de aarde, kunnen we berekenen hoeveel aardbollen er in de zon passen. Lees verder »
Wat doet de zon met je lichaam?
Een beetje zon is goed voor je: je lichaam maakt vitamine D aan en het heeft een positief effect op je stemming. Maar helaas zorgt uv-straling er ook voor dat onze huid beschadigt en verbrandt. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de gevolgen op lange termijn. Lees verder »