Hoe zijn de meren ontstaan?

Meren ontstaan door aardverschuivingen Vaak ontstaan meren door aardverschuivingen, inzinkingen of uitdiepingen, zoals bijvoorbeeld zogenaamde slenkmeren. Door vervorming of barsten van aardlagen ontstaan sleuven die zich vullen met water. Tektonische meren zijn meestal zeer diep. Lees verder »

Hoe ontstaan bergmeren?

Hoe bergmeren ontstaan Vorstverwering en -erosie hebben rotsblokken losgemaakt, die op het ijs zijn gevallen en die (deels) geleidelijk aan naar de bodem van de gletsjer zijn gezakt (plasticiteit) of naar de snuit. Een gletsjer beweegt met de zwaartekracht en het ijs met de stenen hebben de bodem uitgehol. Lees verder »

Bron: geografie.nl

Wat is het verschil tussen een meer en een plas?

Een plas is een watervlakte die kunstmatig is ontstaan door het winnen van onder andere zand, veen of grind. Een meer is een watervlakte die natuurlijk is ontstaan en is omringd door land, al dan niet verbonden door een rivie. Lees verder »

Wat is het grootste meer van Nederland?

Het IJsselmeer, met een oppervlakte van 1100 km², is het grootste meer in Nederland. Bijzonder aan dit meer is dat het vroeger de Zuiderzee was, die later door een dijk, de Afsluitdijk, tot een meer is gemaakt. Het meer wordt gevoed door een aantal rivieren als de Amstel, de Rijn, de Vecht en de IJssel. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe zijn de meren ontstaan?