Wat wordt verstaan onder een initiatiefwetsvoorstel?
Uitgelicht Het initiatiefwetsvoorstel: een voorstel van een Kamerlid. Tweede Kamerleden controleren niet alleen de regering, ze mogen ook zelf wetsvoorstellen maken. Dit heet het recht van initiatief. Elk Kamerlid heeft dit recht al sinds het begin van de Tweede Kamer in 1815. Lees verder »
Wat is een voorstel van wet?
Een wetsvoorstel is een voorstel van de regering of een Kamerlid voor een nieuwe wet, of een voorstel om een bestaande wet te veranderen. Het komt vaak voor dat meer dan één ministerie bij een onderwerp en dus bij een wetsvoorstel betrokken is. Lees verder »
Welke staatsrechtelijke organen hebben het recht van initiatief?
Tweede Kamerleden hebben het recht om zelf een voorstel voor een wet aan de Tweede Kamer aan te bieden: het recht van initiatief. Een dergelijk voorstel wordt op vrijwel dezelfde wijze behandeld als wetsvoorstellen die door de regering worden ingediend. Lees verder »
Heeft de Eerste Kamer het recht van initiatief?
De Eerste Kamer beschikt niet over een recht van initiatief. Zij kan dus niet zelf wetsvoorstellen indienen, waar de Tweede Kamer dat wel kan. De Eerste Kamer kan wel initiatiefvoorstellen tegenhouden en dat gebeurt relatief vaak. Lees verder »
- Heeft de Eerste Kamer recht op initiatief?
- Welke politici hebben het recht om wetsvoorstellen in te dienen?
- Welke staatsrechtelijke organen hebben het recht van initiatief en waar is dit in de wet geregeld?
- Wat betekent iemand uitmelken?
- Is het uitgemelkt of uitgemolken?
- Wat is uitgemolken?
- Hoe maak je een geheimtaal?
- Wat betekent geheimtaal?