Wat zijn de onderdelen van ons bloed?
Bloed is een vloeibaar weefsel dat via de bloedvaten door ons lichaam stroomt. Het bestaat uit rode bloedlichaampjes, witte bloedlichaampjes en bloedplaatjes die in een vloeistof drijven. Die vloeistof heet het bloedplasma. Lees verder »
Wat is de belangrijkste stof die bloed vervoert?
Rode bloedcellen (erytrocyten) vormen het grootste bestanddeel van de bloedcellen. Zij vervoeren de zuurstof door je lichaam met behulp van hemoglobine; een eiwit dat via ijzer zuurstof aan zich kan binden en daardoor een ideaal transportmiddel voor zuurstof is. Lees verder »
Wat is de inhoud van een zak bloed?
Een zak bloed (300 ml) wordt meestal in 1,5 tot 2 uur toegediend. In sommige situaties wordt het langzamer of sneller toegediend. Bloedplaatjes zijn nodig om bloedingen te voorkomen of te stelpen. Een te laag aantal bloedplaatjes kan bijvoorbeeld ontstaan als bijwerking van de chemotherapie. Lees verder »
Wat is Bloedvloeistof?
Bloed bestaat uit ca. 55% bloedplasma (=bloedvloeistof) en ca. 45% bloedcellen. Als je bloed in een buis laat stollen noem je de bloedvloeistof geen plasma, maar serum. Lees verder »