Wat zit er in DNA?
Een DNA-molecuul (deoxyribonucleinezuur) bestaat uit twee ketens van vele duizenden aan elkaar gekoppelde nucleotiden. Elke nucleotiden bestaat uit een fosfaatgroep, een deoxyribose en een stikstofbase (Fig. 1). De vier stikstofbasen die in DNA voorkomen zijn: adenine (A), guanine (G), thymine (T) en cytosine (C) (Fig. Lees verder »
Waarin zit het meeste DNA?
Bij Eukaryoten (de "hogere" organismen zoals planten, dieren, schimmels en protisten) bevindt zich het belangrijkste DNA in de celkern (nucleus - vandaar ook nucleïnezuur). Daarnaast is er DNA in de mitochondriën (het mtDNA) en de eventueel aanwezige plastiden (het cpDNA). Lees verder »
Wat is de rol van DNA?
Zij geven al je erfelijke eigenschappen door, zoals je haar- en oogkleur. DNA komt voor in iedere cel van ieder mens, dier, plant en schimmel. Het bepaalt grotendeels wat er gebeurt in je lichaam: het is als het ware het ontwerp voor je bestaan. Binnen in het DNA zit een genetische code die voor iedereen uniek is. Lees verder »
Hoe lang is een DNA streng?
In zo'n cel zit een draad van DNA, die heel strak opgewikkeld zit. Als je zo'n DNA-draad zou uitwikkelen, zou hij bijna 2 meter lang zijn. Om precies te zijn: 1,8 mete. Lees verder »
Hoeveel strengen heeft DNA?
Een DNA-molecuul bestaat uit twee lange strengen van nucleotiden, die in de vorm van een dubbele helix met elkaar vervlochten zijn. De twee strengen zijn met elkaar verbonden door waterstofbruggen, die steeds twee tegenover elkaar liggende nucleotiden verbinden. Lees verder »