Welke stenen plas je uit?
Blaasstenen zijn 'stenen' in de blaas die grotendeels bestaan uit calcium (kalk). Blaasstenen kunnen zorgen voor een blaasontsteking, maar geven lang niet altijd klachten. Kleine steentjes zijn vaak gewoon uit te plassen. Als de blaasstenen groter zijn of als er meerdere blaasstenen zijn, kan dit wel klachten geven. Lees verder »
Wat zijn kristallen in urine?
Nierstenen (ook nefrolithiasis of urolithiasis genoemd) ontstaan wanneer bepaalde stoffen zoals calcium, oxalaat, urinezuur of cystine in te hoge concentraties in de urine aanwezig zijn. Daardoor gaan ze samenklitten en kristallen vormen. Lees verder »
Hoe voelt het als je een niersteen uitplast?
Het uitplassen van de steen doet meestal geen pijn meer, vaak merkt u het niet eens. Dat komt omdat de plasbuis wat wijder is dan de urineleider. Lees verder »
Hoe ziet een blaassteen eruit?
Blaasstenen zijn kleine samenklonteringen van chemische afvalstoffen in de blaas. De grootte van de 'steentjes' varieert van slechts enkele millimeters tot 2,5 centimeter of meer. Blaasstenen kunnen bestaan uit een mengsel van allerlei verschillende stoffen, meestal zijn dat calcium, oxalaat en urinezuu. Lees verder »
Kun je aan urine zien of je nierstenen hebt?
Urineonderzoek. Een urineonderzoek is het eerste basisonderzoek bij vermoeden van een niersteen. Het kan de aanwezigheid van rode bloedcellen, witte bloedcellen, bacteriën en soms urinekristallen. De aanwezigheid van bloed in de urine en flankpijn is sterk verdacht voor nierstenen. Lees verder »