Hoe doe je de eed?

Je zegt: “ Zo waarlijk helpe mij God Almachtig” en daarmee roep je de hulp van de Almachtige God in. Bij de belofte is je laatste zin: “Dat verklaar en beloof ik!” Inhoudelijk en juridisch is er geen verschil in wat je zweert of belooft, het verschil is alleen religieus. Lees verder »

Bron: www.rmu.nu

Wat moet je zeggen bij de eed?

degene die de eed aflegt, moet vervolgens de wijs- en middelvinger van zijn rechterhand aaneengesloten opsteken en daarbij de woorden uitspreken: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig". degene die de belofte aflegt, spreekt de woorden: "Dat verklaar en beloof ik". Lees verder »

Waarom eed met twee vingers?

Allereerst, de eed die we in Nederland afleggen (met twee vingers omhoog) vinden we in artikel 1(a) Wet Vorm van de Eed (1911). Volgens sommige schrijvers betekenen de twee vingers de twee naturen van Christus. Volgens hen roep je Jezus als Getuige bij de eed. Lees verder »

Wat zeg je bij belofte?

Afleggen eed of belofte Bij een eed zweert men op de Bijbel en God en bij de belofte niet. Het letterlijke verschil zit hem vooral in de laatste zin van de ambtseed of ambtsbelofte. Bij de eed is dit namelijk: “Zo waarlijk helpe mij God Almachtig!” en bij de belofte: “Dat verklaar en beloof ik!”. Lees verder »

Hoe luidt de belofte?

In Nederland formuleert men een belofte of een verklaring als volgt: men begint men met "Ik beloof/verklaar dat ik..." en bekrachtigt men met "Dat verklaar en beloof ik". In dat geval is het niet nodig de twee voorste vingers van de rechterhand op te steken. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe doe je de eed?