Hoe heet een G met een kruis?

Naamsverandering bij een ♯ Deze namen zijn vrij eenvoudig te onthouden als je de namen van de stamtonen al kent. Het enige dat je hoeft te doen, is namelijk 'is' (spreek uit als: ies) achter de stamtoon zetten. Zo wordt de F met een kruis dus een Fis, wordt G met kruis een gis, A-met kruis een aïs, enzovoort. Lees verder »

Welke kruizen zijn er?

Voortekening en toonsoorten Lees verder »

Wat is Si kruis?

Als een noot verhoogd is met een kruis, worden de letters –is (spreek uit ies) aan de naam toegevoegd. Verhoogde noten heten dus cis, dis, eïs, fis, gis, aïs en bis. Er bestaat ook een teken voor een dubbelkruis voor een noot (zie afbeelding). In dat geval komt er nogmaals –is achter de naam: cisis, disis etc. Lees verder »

Wat is een mol noot?

Een mol (♭) voor een noot geeft aan dat deze met een halve toon verlaagd moet worden, net als elke volgende noot met dezelfde toonhoogte (ook octaven hoger of lager) in die maat. Een mol aan het begin van de notenbalk, na de sleutel, geeft aan dat alle noten met deze toonwaarde een halve toon verlaagd moeten worden. Lees verder »

Welke noot is Es?

De Es is een met een halve toonafstand verlaagde stamtoon E. In de gelijkzwevende stemming is het dezelfde toon als de Dis (D#), een met een halve toon verhoogde D. De Es wordt geschreven als E♭. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe heet een G met een kruis?