Hoe herken je overdracht?
Er is sprake van Overdracht wanneer iemand de ander anders ziet dan die werkelijk is. Dit ligt aan de manier waarop diegene de buitenwereld waarneemt, hoe die het ziet en niet wat die werkelijk ziet. Hij projecteert iets/ iemand uit het verleden, van zichzelf op de ander/ buitenwereld. Lees verder »
Hoe om te gaan met overdracht?
Werken met overdracht en tegenoverdracht. Op het moment dat je bewust bent van de overdracht en tegenoverdracht, is het belangrijk om het bespreekbaar te maken. Dit kan in een intervisiegroep en met de coachee zelf. Intervisie helpt je als coach om bewust te worden van bepaalde (tegen)overdrachtsprocessen. Lees verder »
Wat is overdracht in de psychologie?
Overdracht is de projectie van gevoelens, wensen en verwachtingen uit een eerdere relatie op een ander persoon. Dit kan een therapeut of begeleider zijn. De overdracht vanuit de therapeut is tegenoverdracht. Lees verder »
Wat is het verschil tussen overdracht en Tegenoverdracht?
Overdracht: de cliënt draagt (onbewust) oude gevoelens over op de hulpverlener of op degene van wie de cliënt in zekere mate afhankelijk is. Als de hulpvrager het doet, noem je het overdacht. Tegenoverdracht: de hulpverlener draagt (onbewust) in zijn functie als autoriteit eigen oude (kind)gevoelens over op de cliënt. Lees verder »
Wat is objectieve Tegenoverdracht?
'Objectieve' tegenoverdracht verwijst naar ongereflecteerde gevoelens van de therapeut die door de disfunctionele interpersoonlijke gedragingen van de cliënt worden opgeroepen. Lees verder »