Hoe komt een liedje in de top 40?

De Top 40 wordt samengesteld in opdracht van de Stichting Nederlandse Top 40. Dit gebeurd door middel van het “cross counter verkoopinformatiesysteem”. Dit zijn alle verkopen aan de consument: singles die mensen in de winkel kopen, mp3's die legaal worden gedownload en liedjes die op de radio worden gedraaid. Lees verder »

Wat maakt een zomerhit?

Er zit veel herhaling in de melodie en deze is vrij herkenbaar. Daarnaast is de stem op het moment dat het nummer aanslaat, het herkenbare Des-pa-cito, duidelijk te horen. De muziek leidt op dit moment niet af van de stem. De stem en de taal zijn centraal in het nummer, en de beat is leidend. Lees verder »

Bron: npokennis.nl

Hoe wordt een nummer een hit?

Een liedje kan om verschillende redenen als 'hit' worden gezien: een verkoophit (op basis van het aantal verkochte exemplaren singles of bladmuziek, of de hoeveelheid downloads), een radiohit (op basis van het aantal keer dat de plaat wordt aangevraagd of het aantal keer dat de plaat wordt gedraaid ('airplay')), een . Lees verder »

Hoe oud is de top 40?

De Top 40 is de langstlopende hitlijst van Nederland en werd op 2 januari 1965 voor het eerst uitgezonden. Lees verder »

Bron: www.top40.nl
Gerelateerd aan Hoe komt een liedje in de top 40?