Hoe maak je een rookkast?

Een rookkast kun je maken van hout. Je timmert zo een kast in elkaar en het werkt ook nog! Als eerste gebruik je onbehandeld hout, want er mag absoluut geen verf of lijm op zitten. Een veel gebruikt plaatmateriaal is betonplex. Hoe dikker de wand, hoe constanter de temperatuur, dus gebruik je 18 mm plaatdikte. Lees verder »

Welk hout voor rookkast?

Je mag zelf kiezen welke smaak je er aan geeft. Eiken en paling gaan goed samen. Beuken en makreel passen ook goed bij elkaar. Een combi van beuken en eiken wordt vaak gebruikt voor forel maar ook voor paling. Lees verder »

Hoe maak je een rookton?

  • Van een oud (of nieuw) vat kun je prima een grote rookoven maken. Tegen relatief weinig kosten heb je dan een vrij prof. ...
  • In de rookton zie je de aluminium plaat. Die ligt er om vet e.d. op te vangen. ...
  • De ton is zo ongeveer klaar.
  • Lees verder »

Hoe lang koud roken?

Koud roken is moeilijker dan warm roken. De temperatuur ligt -afhankelijk van wat je rookt en het gewenste resultaat- ergens tussen de 15 en 25 °C. Het roken kan van enkele uren tot enkele dagen duren. Al die tijd moet je de temperatuur in de gaten houden en zorgen dat de rook goed blijft! Lees verder »

Kun je roken in de oven?

Nadat je gerecht in de oven hangt of ligt begint ook het garen. Vanaf het eerste moment dat de rookoven op temperatuur is en je gerecht in de oven gaat moet je bij houden hoe lang je bezig bent. Dit geldt ook voor het toevoegen van rook. Als je te veel of te lang rook toevoegd kun je een bittere of zure smaak krijgen. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoe maak je een rookkast?