Hoe weet je of je nierstenen hebt uitgeplast?
Plas door een theezeefje of plas in een potje en zeef de urine daarna. Zo kunt u de steen opvangen en weet u zeker of u de steen heeft uitgeplast. Voor de verdere behandeling kan het soms helpen om te weten wat voor soort steentje het is. U mag gewoon eten en drinken (1,5 tot 2 liter per dag). Lees verder »
Hoe snel zakt een niersteen?
Soms zit een steentje rustig in een hoekje in de nier en groeit niet. Kleine steentjes, kleiner dan 5 millimeter, worden vaak vanzelf uitgeplast. Na 2 maanden is 90% weg. Lees verder »
Wat als je niersteen niet uitplast?
Percutane nefrolitholapaxie - Als de niersteen in de nier te groot is of niet met de niersteenvergruizer te vergruizen is, bestaat een kijkoperatie via de huid tot de mogelijkheden (zie folder 'Behandeling van een grote steen in de nier'). Tijdelijke katheter - Soms lukt het niet meteen om een steen te verwijderen. Lees verder »
Hoe kom je zo snel mogelijk van nierstenen af?
Eet veel fruit, groente en eieren. Eet weinig eiwitten in bijvoorbeeld vlees en vis (maximaal drie keer per week), rabarber, postelein, chocolade, spinazie, zuivelproducten, zout, ingeblikt eten en kant-en-klaar maaltijden. Eet geen oude en/of harde kaas. Lees verder »
Hoe testen op nierstenen?
Een urineonderzoek is het eerste basisonderzoek bij vermoeden van een niersteen. Het kan de aanwezigheid van rode bloedcellen, witte bloedcellen, bacteriën en soms urinekristallen. De aanwezigheid van bloed in de urine en flankpijn is sterk verdacht voor nierstenen. Lees verder »
Wat kun je het beste drinken bij nierstenen?
- Vocht is een van de belangrijkste voedingsfactoren die invloed heeft op de vorming van nierstenen. Bij onvoldoende vochtinname wordt de urine te geconcentreerd en is de kans op kristalvorming groter. Probeer daarom zoveel te drinken, dat u minimaal 2 liter per 24 uur plast. Lees verder »
Wat verergert nierstenen?
Dit komt door te weinig drinken, diarree of overmatig zweten; • Een te hoge uitscheiding van mineralen door de nieren waardoor de kans op steenvorming groter is. Voorbeelden zijn: calcium, oxalaat en urinezuur; • Gebruik van bepaalde medicijnen; • Veel eiwitten (vlees) eten; • Veel zout eten. Lees verder »