Hoe weet je of zaden nog goed zijn?
Hou rekening met de verschillende kiemtijden per groente. Sommige kiemen al na een week, bij andere duurt het twee tot drie weken. Als alle zaadjes ontkiemen, zijn ze nog perfect bruikbaar. De zaadjes die niet kiemen, gooi je weg. Lees verder »
Kan je over de datum zaden nog gebruiken?
Zaden kun je jaar na jaar gebruiken. Zelfs twee tot drie jaar na de uiterste houdbaarheidsdatum gebruik ik mijn zaden nog! Ik bewaar mijn zaden altijd zorgvuldig dubbelgevouwen en dichtgeplakt met plakband. Op die manier blijft de kiemkracht behouden, en kun je ze nog jaren gebruiken. Lees verder »
Hoe lang blijven zaden kiemkracht?
De houdbaarheid van zaden is erg verschillend. Elke groente produceert andere zaden die op hun beurt lang of net erg kort kiemkrachtig zijn. Zo bewaren de zaden van pastinaak hooguit 2 jaar en tomatenzaden tot wel 7 en zelfs 10 jaar, zonder dat ze aan kiemkracht moeten inboeten. Lees verder »
Hoe lang blijft zaden goed?
Zaadfabrikanten kiezen meestal een houdbaarheidsdatum van 1 tot 3 jaar en vermelden deze op de pakjes zaad. Lees verder »
Hoe bewaar je groentezaden?
Om te beginnen is het belangrijk dat je groentezaden op de juiste manier bewaart. Dat houdt in: koel, donker en droog. De zaden blijven dan namelijk langer kiemkrachtig (sterk genoeg om te ontkiemen). Groentezaden bewaren kan in een koelkast, maar bijvoorbeeld ook in een schuur, mits het daar droog is. Lees verder »