Hoe werkt een oude windmolen?
De kap van de molen kan draaien en glijdt over een houten ring, de z.g. kruiring. Deze kruiring wordt met reuzel gesmeerd. Door middel van een lier onderaan de staart, wordt de kap met het gevlucht, op de wind gezet. Hierna schat de molenaar de kracht van de wind in en legt naar behoefte de zeilen voor. Lees verder »
Hoe draaien de wieken van een molen?
De meeste moderne molens (windturbines) draaien rechtsom dus met de klok mee. De molenaar kan de kap van de molen draaien (kruien heet dat) om de wieken op de wind te zetten. Bij wind van achter zou de molen achteruit gaan draaien en omdat het remsysteem dan niet meer werkt is dat heel gevaarlijk. Lees verder »
Hoe werkt een oude watermolen?
Een watermolen is een molen, aangedreven door water. Er zijn verschillende soorten watermolens naar gelang de aandrijvingstechniek: De onderslagmolen: dit is het oudste type watermolen. Het water duwt onderaan tegen het waterwiel waardoor het achteruit draait. Lees verder »
Hoe werkt een molensteen?
De stenen zijn voorzien van een rond gat, waardoorheen de steenspil steekt. De ronddraaiende steen, de zgn. loper, heeft aangrijpingspunten (meestal vier of twee, soms drie) voor de rijn die hem met de steenspil verbindt. Lees verder »
Hoe heet het draaien van de molen zonder doeken?
Het zeil van een windmolen wordt op het hekwerk van de wiek gelegd en daaraan met touwen vastgemaakt, waardoor er meer wind gevangen kan worden. Het openrollen van de zeilen heet opzeilen of inspannen. Lees verder »