Hoe wordt bouwvlak bepaald?
Een bouwblok is een ruimtelijke figuur, waarvan het bouwvlak wordt aangegeven op een plankaart. Een gebouw mag alleen geplaatst worden binnen de grenzen van het bouwblok. Het bouwvlak mag tot een bepaald percentage bebouwd worden, bijvoorbeeld 70%. Meestal is een bouwvlak van een arcering voorzien. Lees verder »
Wat mag ik bouwen buiten het bouwvlak?
Als niet bouwen buiten het bouwvlak in de bouwregels is opgenomen van het bestemmingsplan betekent dat grofweg dat je er niets meer mag bouwen. Het ligt eraan hoe het er staat, vaak spreekt men over alleen hoofdgebouwen, 'bouwwerken geen gebouw zijnde' of 'bijgebouwen' dat wel of niet mag. Lees verder »
Wie maakt de keuze wat waar gebouwd mag worden?
De gemeente mag binnen die richtlijnen specifiek toewijzen waar gebouwd mag worden. In een bestemmingsplan legt de gemeente vast wat er met een bepaald stuk grond gedaan mag worden. Bestemmingsplannen gelden over het algemeen over een gedeelte van het buitengebied of een hele wijk. Lees verder »
Heeft mijn pand een woonbestemming?
De plankaart lezen Heeft u een pand of locatie op het oog, zoek deze dan op de plankaart van uw gemeente op. De kleur op de kaart geeft de bestemming aan. Bijvoorbeeld: geel is “wonen” en paars is “bedrijven”. Vervolgens kunt u in de regels lezen wat elke bestemming betekent: wat mag wel en wat mag niet op de locatie. Lees verder »
Wat is een specifieke Bouwaanduiding?
e. ter plaatse van de bouwaanduiding 'specifieke bouwaanduiding - nieuwbouw toegestaan', nieuwbouw toegestaan, met dien verstande dat enkel het aantal-, type- en soort woning(en) mag worden gebouwd zoals ter plaatse op de verbeelding aangeduid inclusief de daarbij opgenomen maatvoering; f. Lees verder »