Hoe wordt hop geplukt?
Wrijf de hopbel op en neer tussen de vingers. Het moet aanvoelen en knisperen als papier. Knijp vervolgens in de bel. Als deze terugveert, dan is de kans groot dat deze rijp genoeg is om te plukken. Lees verder »
Hoe wordt hop gekweekt?
Hop is een van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij haalt gemiddeld een groeisnelheid van 10 cm per dag. De hopplant gedijt het beste op een wat leemhoudende zandgrond en voldoende zonlicht, water en mest. De plant kan tot 20 jaar productief blijven. Lees verder »
Hoe wordt hop verwerkt?
Een hopoogstmachine plukt vervolgens de hopranken inclusief leidraden en verhakselt de opbrengst. De hop wordt nu gedroogd voordat ze verwerkt kan worden tot andere producten zoals hopbellen, hoppellets, hopextract en geïsomeriseerde producten (speciale producten voor bierbrouwerijen). Lees verder »
Hoe moet je hop drogen?
Het drogen dient te gebeuren op een windstille, beschaduwde plaats omdat licht het oxidatieproces versnelt en de bellen verbleekt. Je kunt ook een droogkast of een oven gebruiken om je hop te drogen maar zorg er wel voor dat de temperatuur niet boven de 60 graden °C komt. Lees verder »