Hoe ziet een mijn eruit?
Mijngas is reukloos, smaakloos en kleurloos. Heel gevaarlijk, want het kan ontploffen als er een vonk bij komt. Elke mijnwerker heeft een benzinelamp, als het vlammetje lichtblauw wordt, dan is er mijngas aanwezig. Heel vroeger namen ze een vogeltje mee in een kooitje. Lees verder »
Waarom zijn mijnen gevaarlijk?
Als de mijngangen niet voldoende gestut zijn, kunnen ze onder het enorme gewicht van de bovenliggende grond inzakken. In koolstofhoudende lagen kunnen er bovendien gassen voorkomen die snel ontbranden (zoals aardgas of methaangas). Mijngasexplosies zijn erg gevaarlijk, net zoals Grauwvuur. Lees verder »
Wat kan je vinden in de mijn?
Vaak wordt in mijnen naar delfstoffen gegraven. Een mijn is een heel diep gat met gangen dat mensen graven om bepaalde stoffen uit de grond te halen. In Nederland graaft men naar zand, klei, grind en mergel. Maar Nederland heeft nog vier andere delfstoffen: aardolie, aardgas, steenkool en zout. Lees verder »
Hoe ontstaan mijnen?
Vanaf de industriële revolutie steeg de vraag naar steenkool in Europa. Overal in Europa verschenen begin 20ste eeuw mijnen en schachten om steenkoolwinning mogelijk te maken. In Zuid-Limburg ontstond al vroeg steenkoolwinning: bij de abdij te Rolduc (Kerkrade) wonnen monniken tijdens de Middeleeuwen steenkool. Lees verder »