Hoeveel mensen in de Europese Unie spreken Nederlands als eerste taal?

In de Europese Unie spreken ongeveer 25 miljoen mensen Nederlands als eerste taal, en een bijkomende acht miljoen als tweede taal. De Franse Westhoek en de regio rondom de Duitse stad Kleef zijn van oudsher Nederlandstalige gebieden, waar Nederlandse dialecten mogelijk nog gesproken worden door de oudste generaties. Lees verder »

Hoeveel van de wereldbevolking spreekt Nederlands?

24 miljoen Nederlandstaligen Daarmee is het Nederlands een van de 40 meest gesproken talen in de wereld. Als je bedenkt dat er wereldwijd meer dan 6000 talen gesproken worden, dan scoort het behoorlijk hoog. Lees verder »

Hoe is het Nederlands uit het Indo Europees ontstaan?

Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt. Woorden uit verschillende talen die dezelfde oorsprong hebben, zoals 'neef', 'nephew' en 'neveu' werden bekeken door de taalwetenschappers. Lees verder »

Hoeveel woorden kent de Nederlandse taal?

In de Taaldatabank van het Instituut voor de Nederlandse Taal zijn alle woorden en woordvormen (lezen: lees, leest, las, lazen...) van de 12de tot en met de 21ste eeuw opgeslagen. Die bevat al meer dan 60 miljoen woorden. Lees verder »

Bron: taalunie.org

Hoeveel Engelstalige landen zijn er?

Het Engels is een Germaanse taal en behoort daarmee tot de Indo-Europese taalfamilie. Het is in 75 landen een officiële taal. Binnen Europa is het een officiële taal in Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Lees verder »

Gerelateerd aan Hoeveel mensen in de Europese Unie spreken Nederlands als eerste taal?