Is Kaapstad Nederlands?
De Nederlandse Kaapkolonie (officieel: Tussenstation Kaap de Goede Hoop) was een verversing- of tussenstation van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) rond Kaapstad in het huidige Zuid-Afrika. Het gebied was in Nederlandse handen van 6 april 1652 tot 7 augustus 1795. Lees verder »
Is Kaapstad van Nederland?
Kaapstad (Afrikaans: Kaapstad, Engels: Cape Town, Xhosa: iKapa) bijgenaamd de Moederstad, is de hoofdplaats van de provincie West-Kaap en is het wetgevend centrum van Zuid-Afrika. Lees verder »
Is Zuid Afrikaans Nederlands?
Ook de term 'Zuid-Afrikaans', naar analogie met de naam van het land, is geen juiste benaming. De taal die – naast andere talen – in Zuid-Afrika en in Namibië wordt gesproken en erg op het Nederlands lijkt – maar dus niet is – heet Afrikaans. Afrikaans is een (en ook de enige) dochtertaal van het Nederlands. Lees verder »
Waar in Zuid-Afrika spreken ze Nederlands?
Het Nederlands en Afrikaans hebben hun status als de grootste taal in het gebied van de voormalige Kaapkolonie nooit afgestaan aan het Engels. De meerderheid van de inwoners uit de provincies Noord- en West-Kaap spreekt tegenwoordig (nog steeds) Afrikaans. Lees verder »
Hoe komt Kaapstad aan zijn naam?
De naam Kaapstad (Cape Town) komt door de ligging nabij Kaap de Goede Hoop. Oorspronkelijk noemden de Portugezen, die hier eerder waren dan de Nederlanders, deze plek nog 'Kaap van Stormen'. De Portugese koning veranderde dit later in 'Kaap de Goede Hoop' (Cabo da Boa Esperança). Lees verder »