Kan je hersenen eten?

De Romeinse kok Apicius beschrijft banketten waar pauwentongen en papegaaienhersens als delicatesse worden geserveerd. Dat zijn hersenen vandaag niet meer. In België, Frankrijk en Italië tref je ze nog wel eens aan op een menukaart, maar in Nederland zijn ze een afvalproduct geworden. Lees verder »

Waarom geen hersenen eten?

Door het eten van besmette hersenen liepen ze vaak de trilziekte op. Het macabere ritueel werd in de jaren 50 verboden, en daarmee nam ook het aantal stamleden af dat ziek werd. Maar nu is gebleken dat sommige Papoea's na jaren van hersenen eten uiteindelijk immuun zijn geworden voor de trilziekte. Lees verder »

Wat gebeurt er als je mensen hersenen eet?

Alleen vrouwen en kinderen aten de hersenen, de bron van de ziekte. Kuru is daarmee de eerste en enige ziekte waarvan aannemelijk is dat zij vooral overgebracht wordt door menselijk kannibalisme. Kuru is een overdraagbare ziekte die wordt veroorzaakt door prionen. De ziekte tast het centraal zenuwstelsel aan. Lees verder »

Hoe smaken hersenen?

Hersenen hebben niet veel smaak, dus kook je ze op in een smaakvolle bouillon die dan wat extra smaak aan de fletse hersenen zal geven. Voeg azijn toe zodat de hersenen ietwat steviger bij elkaar blijven en de kleur ietwat verbleekt. Lees verder »

Welke organen kan je eten?

In sommige delen van Europa zijn scrotum, hersenen, hart, kop en poten (van varken, kalf, schaap of lam), niertjes, lever, milt, long, kalfszwezerik (thymus), testikels, tong, snuit, pens en maag van verschillende dieren onderdeel van het gewone menu. Lees verder »

Gerelateerd aan Kan je hersenen eten?