Waarom heet slagroom Chantilly?
Geschiedenis. Ten onrechte wordt beweerd dat François Vatel ter gelegenheid van het grote feest in 1671 (tijdens welk hij zich zou suicideren) op het Kasteel van Chantilly de "Crème Chantilly", opgeklopte (geslagen) room met vanille, introduceerde. Lees verder »
Waar komt Chantilly vandaan?
Het zou ontstaan zijn tijdens een groot diner op Château de Chantilly ter ere van Louis XIV, georganiseerd door de toen zeer beroemde organisator van grote banketten, François Vatel. Er zou tijdens dat banket te weinig room te zijn voor het dessert. De kok besloot het op te kloppen, zodat er genoeg was voor iedereen. Lees verder »
Waar komt slagroom vandaan?
Slagroom wordt gemaakt van dunne room, die op de volle melk zit en hier af gehaald wordt. In Nederland is het wettelijk verplicht dat producten die als slagroom worden verkocht, minstens 30% vet bevatten. Let goed op in het schap wanneer je slagroom wil kopen, vaak staat er naast de slagroom ook een 'room' variant. Lees verder »
Kan slagroom in warme gerechten?
U kunt slagroom ook aan warme gerechten toevoegen. Het nadeel is dat slagroom in warme gerechten wel kan gaan schiften (de bestanddelen vallen dan uit elkaar). Dat gebeurt als het gerecht zuur is, zoals tomatensoep. Schiften kan worden voorkomen door de room eerst te verwarmen. Lees verder »
Welke slagroom gebruiken bakkers?
Voor de opgeklopte slagroom Toch zijn er een aantal factoren belangrijk om een goede opgeklopte slagroom te krijgen (en te houden). De slagroom die je het beste kan gebruiken heeft een hoog vetpercentage, zo'n 35-40 %. Dit is de room die de bakker ook gebruikt, maar die je helaas niet in de supermarkt kan kopen. Lees verder »