Waarom is een atoom instabiel?
Waarom sommige elementen radioactief (onstabiel) zijn. Wanneer de atomen van een element extra neutronen of protonen hebben, ontstaat er extra energie in de kern en wordt het atoom uit balans of onstabiel . Lees verder »
Wat zijn instabiele stoffen?
Radioactieve stoffen bevatten te veel neutronen in de atoomkern ten opzichte van het aantal protonen. Dat maakt de atomen instabiel, wat ze herstellen door straling uit te zenden. De soort straling hangt af van de grootte van het atoom. Lees verder »
Waarvan is het afhankelijk of de kern van een atoom stabiel is of instabiel?
De kern bestaat uit een aantal protonen en een aantal neutronen. Het aantal protonen bepaalt het atoomnummer van het element en ook de chemische eigenschappen. Het aantal neutronen bepaalt onder meer de stabiliteit van de kern en, samen met het aantal protonen, de atoommassa. Lees verder »
Wat zijn instabiele isotopen?
Een isotoop van een element is in sommige gevallen instabiel. Een andere verhouding van protonen en neutronen is dan energetisch gunstiger. Om die reden zijn sommige isotopen radioactief: ze vervallen. Bij dat verval schieten geladen deeltjes weg, waardoor het isotoop in een ander element verandert dat stabieler is. Lees verder »
Hoe weet je of een element stabiel is?
Om stabiel te zijn moet een kern onder andere minder dan 84 protonen hebben en ook een juiste verhouding van protonen/neutronen hebben. Atomen met minder dan 20 protonen hebben in hun stabiele isotopen meestal evenveel protonen als neutronen. Lees verder »