Waarom is Keti Koti belangrijk?

Keti Koti, de naam van het jaarlijks terugkerende Surinaamse feest op 1 juli, stamt uit Sranantongo en betekent 'Ketenen Gebroken'. Op die dag herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en op de Antillen, op 1 juli 1863. Lees verder »

Waarom Keti Koti vieren?

Keti Koti betekent letterlijk 'ketenen gebroken'. Gehuld in traditionele kleding vieren Surinamers en Antilianen dat op 1 juli 1863 de ketenen van hun tot slaaf gemaakte voorouders zijn gebroken. Wat wel belangrijk is om te vermelden, is dat de tot slaaf gemaakten nog tot 1873 moesten doorwerken. Lees verder »

Wat dragen ze bij Keti Koti?

Tijdens de viering van Keti Koti dragen veel vrouwen speciale kleding en hoofddoek: de kotomisi en de angisa. Het is belangrijk voor ze: het drukt uit wie ze zijn en hun geschiedenis. Kotomisi betekent letterlijk: vrouw (misi) die een rok (koto) draagt en het is een ingewikkelde klederdracht. Lees verder »

Wat betekent Keti Koti voor jou?

Wat is Keti Koti? Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag waarop wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en het Nederlands Caribisch gebied. Keti Koti betekent "ketenen gebroken" in de Surinaamse taal Sranantongo. Lees verder »

Bron: www.nu.nl
Gerelateerd aan Waarom is Keti Koti belangrijk?