Wat is Keti Koti op 1 juli?

De jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli zou een nationale feestdag moeten worden, vindt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.16 uur geleden Lees verder »

Bron: nos.nl

Wat vieren we 1 juli?

Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Keti Koti is in die landen dan ook een nationale feestdag, maar 'ketenen gebroken', zoals Keti Koti zich vrij laat vertalen, wordt ook in Nederland in steeds meer steden uitbundig gevierd. Lees verder »

Wat is Keti Koti Dag?

Ketikoti [ˈkɪti ˈkɔti] ook wel Keti-koti of Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag, jaarlijks op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. Ook in Nederland wordt Ketikoti gevierd. Lees verder »

Wat eet je op Keti Koti?

Pas tientallen jaren voor de afschaffing van de slavernij kregen de slaafgemaakten meer rantsoen. Dit werd 'lotsverbetering' genoemd. Het hoofdvoedsel bestond nog steeds uit bakbanaan, maar zij kregen ook meer rijst, bakkeljauw en zelfs haring. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat is Keti Koti op 1 juli?