Wat aten ze op het VOC-schip?
Overdag vermaakten de opvarenden achter de mast zichzelf in de grote kajuit gelegen op het ondergelegen verdek. Er was in overvloed eten beschikbaar: verse groente, vele soorten vlees en vers gevangen vis, poffertjes en pannenkoeken of rijst met krenten. Lees verder »
Wat dronken matrozen op een VOC-schip?
Een schip vertrok met zoveel mogelijk drinkbaar water aan boord, opgeslagen in grote eiken vaten. Na een tijdje werd het water troebel en kwam er ongedierte in. De matrozen dronken met hun tanden op elkaar om de wormpjes er uit te ziften! Lees verder »
Wat eten ze op de VOC?
Voedsel aan boord VOC-schepen waren vaak maanden achter elkaar op volle zee. Koelkasten waren er nog niet. Daarom werd er vooral eten meegenomen dat lang houdbaar was, zoals gezouten vlees, zuurkool en scheepsbeschuit. Maar ook dat raakte soms bedorven. Lees verder »
Wat zit er allemaal op een VOC schip?
Dit type schip was het belangrijkste en grootste type goederenschip van de VOC; de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. In de 17e en 18e eeuw zeilden deze Oost-Indiëvaarders naar Azië. De schepen vervoerden op de terugreis naar Nederland specerijen, porselein, thee, zijde en textiel. Lees verder »
Waar sliep je op het VOC schip?
In het algemeen sliepen de mensen op de plaats waar ze werkten. Was je dus kok op een schip, sliep je in de kombuis. Een timmerman sliep in zijn werkplaats en de roerganger in de stuurplecht (Plecht: Voor- en of achterdek van een vaartuig). Lees verder »