Wat betekent huiszoekingsbevel?
het huiszoekingsbevel zelfst. naamw. Verbuigingen: huiszoekingsbevelenVerbuigingen: huiszoekingsbevelletje een machtiging, uitgegeven door justitie, voor het binnentreden van de woning Voorbeeld: `Zonder huiszoekingsbevel kan de politie niet je huis bin. Lees verder »
Hoe werkt een huiszoekingsbevel?
De onderzoeksrechter kan een huiszoekingsbevel uitvaardigen en dan de opdracht geven aan iemand anders. Dit kan hij doen aan een officier van gerechtelijke politie. U heeft als verdachte het recht om aanwezig te zijn bij de huiszoeking in de woning van een derde en bij de huiszoeking in uw eigen woning. Lees verder »
Is een huiszoekingsbevel nodig?
Voor het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner is steeds een schriftelijke machtiging vereist. In de praktijk is het meestal de hulpofficier van justitie die de machtiging afgeeft, maar ook een officier van justitie of een advocaat-generaal kan een machtiging afgeven. Lees verder »
Wat gebeurt er bij een huiszoeking?
Een huiszoeking, officieel doorzoeking ter inbeslagneming en doorzoeking ter vastlegging, is het door de politie of een andere opsporingsambtenaar binnentreden in een woning of ander besloten lokaal zonder toestemming van de bewoner, met het doel om mogelijk bewijs voor een strafbaar feit op te sporen en zo nodig in . Lees verder »
Wat mag de politie bij een huiszoeking?
Strenge regels rond bevoegdheid Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris. Lees verder »