Wat doet een pees?

Een pees is een stevige structuur, die een spier verbindt met een botstuk. De kracht en energie uit de spier wordt via de pees overgedragen op het bot waardoor beweging in een gewricht kan ontstaan. Lees verder »

Hoe werken pezen?

Tijdens een beweging trekt allereerst de spier samen en deze samentrekkingsbeweging wordt doorgegeven aan de pees. Net als de draden van een marionet, verplaatsen de pezen de beweging vervolgens naar het bot en kunnen we bijvoorbeeld ons been optillen. Lees verder »

Wat is de functie van spieren en pezen?

Een spier is elastisch en een bot stug. Om te kunnen bewegen is er dus een overgang nodig tussen deze 2 en die wordt mogelijk gemaakt door de pees. De pees bestaat uit bindweefsel en is vrij taai. Hierdoor kan hij de kracht uit de spier zo efficiënt mogelijk doorgeven aan het bot. Lees verder »

Kunnen beschadigde pezen herstellen?

Een peesblessure ontstaat meestal door overbelasting. Wanneer de pees overbelast raakt door intensief sporten of het tillen van zware gewichten, kunnen er scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes kunnen zichzelf herstellen maar door de slechte doorbloeding duurt dit bij een pees wat langer. Lees verder »

Bron: fysioclub.nl

Hoe snel herstelt een pees?

De pees moet de tijd krijgen om kracht en capaciteit (vermogen tot belasten) op te bouwen. Dit kan wel 3 maanden of soms zelfs langer duren. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat doet een pees?