Wat doet natrium in het lichaam?
Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam, het regelen van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Het menselijk lichaam regelt onder meer via de nieren op een heel nauwkeurige manier de hoeveelheid natrium in het bloed. Lees verder »
Wat gebeurt er als je natrium tekort hebt?
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen,… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort. Lees verder »
Waarom is natrium gevaarlijk?
Een hoge inname van natrium is slecht voor de nieren, vergroot de kans op hoge bloeddruk en kan leiden tot botontkalking, omdat je het teveel aan natrium uitplast samen met het calcium. Lees verder »
Wat gebeurt er als er teveel natrium in het bloed zit?
Als de nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium in het lichaam achter. Het lichaam houdt dan meer vocht vast. De gevolgen hiervan kun- nen zijn: dorst, oedeem en hoge bloeddruk. Natrium is een onderdeel van keukenzout. Lees verder »