Wat is de betekenis van DNA?
DNA is eigenlijk een Engelse afkorting, die staat voor deoxyribonucleic acid. In het Nederlands spreek je van desoxyribonucleïnezuur. Dit zijn ontzettend lange namen, maar ze geven je eigenlijk vrij veel informatie over hoe dit molecuul eruitziet. DNA bestaat namelijk uit nucleïnezuren. Lees verder »
Hoe leest het lichaam DNA af?
Het enzym RNA-polymerase leest een van de twee DNA-strengen af. Deze streng wordt de template-streng genoemd en is het sjabloon voor de kopie die gemaakt gaat worden. Er worden daarbij nucleotiden gebruikt om het RNA op te bouwen. Lees verder »
Waar komt ons DNA vandaan?
DNA en genen worden doorgegeven van ouder op kind. Regelmatig worden foutjes gemaakt bij die overdracht waardoor er nieuwe varianten ontstaan. Door deze 'foutjes' ontstond 2 miljoen jaar geleden de mens als aparte soort uit DNA doorgegeven door onze gemeenschappelijke voorouders met de apen. Lees verder »
Waar zit meeste DNA opgeslagen?
Het totale menselijk erfelijk materiaal bevindt zich dus in die 46 chromosomen. De chromosomen zorgen ervoor dat het DNA op een compacte manier is opgeborgen in de celkern. Lees verder »