Wat is een belangrijk verschil tussen de wet als rechtsbron en jurisprudentie als rechtsbron?
De belangrijke verschillen tussen de wet en de jurisprudentie als rechtsbronnen zijn: 1 Jurisprudentie wordt niet van overheidswegen bekend gemaakt, wetten wel; 2 De rechter is formeel niet bevoegd verklaard om rechtsregels vast te stellen, de verschillende wetgevers zijn dit wel. Lees verder »
Wat is het verschil tussen de wet en het recht?
Wetten zijn geschreven rechtsregels. Elke wet is onderdeel van het recht, maar het recht is breder dan enkel wetten. Ook de rechtspraak (jurisprudentie), de rechtsleer en gewoonten zijn rechtsbronnen. De aankondiging van een wet wordt soms een edict genoemd. Lees verder »
Wat is een kenmerk van de wet als rechtsbron?
In de wet 'verschijnen' dus rechtsregels. De wet Met de wet hebben we één rechtsbron genoemd: ons positieve recht staat in de wet. Onder wet wordt verstaan elke algemeen geldende geschreven rechtsregel die afkomstig is van een tot wetgeving bevoegd overheidsorgaan. Lees verder »
Is jurisprudentie wet?
Jurisprudentie. Niet al het recht staat in de wet. De rechter houdt ook rekening met jurisprudentie. Dat zijn uitspraken die eerder zijn gedaan in vergelijkbare zaken. Lees verder »
Wat is een rechtsbron?
Een rechtsbron wordt in de rechtswetenschap gebruikt voor de bron waaruit het geldend recht gekend kan worden. In de continentale traditie geldt de wet als belangrijkste rechtsbron. In de anglosaksische traditie is juist de casuïstiek de belangrijkste rechtsbron. Lees verder »