Wat is een normaal natriumgehalte?
De uitslag geeft de hoeveelheid natrium in uw bloed aan. De waarde ligt meestal tussen de 135 en 145 mmol/l. Een lagere hoeveelheid natrium in het bloed wordt ook wel een hyponatriemie genoemd. Dit kan onder anderen wijzen op een verlies van natrium door diarree, nierziekten of door het gebruik van plaspillen. Lees verder »
Wat zijn normale Natriumwaarden?
De natriumconcentratie wordt uitgedrukt in millimol per liter (mmol/l). Voor bloed ligt de normale natriumwaarde tussen 135 en 145 mmol/l. De hoeveelheid natrium in urine kan sterk uiteenlopen. Lees verder »
Welke klachten bij laag natrium?
Een tekort aan natrium is vooral een probleem voor de hersenen. De klachten zijn daarom meestal neurologisch van aard: slaperigheid, hoofdpijn, verwardheid, vallen, aandachtstekort, moeilijk stappen,… De klachten hangen af van de snelheid van het ontstaan en de mate van het natriumtekort. Lees verder »
Wat als natrium te hoog is?
Wat zijn de gevolgen van een te veel aan natrium? Door een teveel aan natrium worden de nieren en het hart extra belast waardoor een hoge bloeddruk kan ontstaan. Een teveel aan natrium verhoogt dus de kans op hart- en vaatziekten. Lees verder »
Hoe ontstaat laag natrium?
Risicofactoren zijn hogere leeftijd, ondergewicht en een eerdere episode van hyponatriëmie. De voornaamste symptomen zijn malaise, braken, vermoeidheid of verwardheid; daarnaast ook diarree, polydipsie en oedeem. Thiazidediuretica zijn de belangrijkste oorzaak voor een te laag natriumgehalte. Lees verder »