Wat is het nut van zout strooien?
Zodra het zout op de weg komt zorgt het er niet direct voor dat sneeuw en ijs smelten, maar het verlaagt wel het vriespunt van water. Zo krijgen sneeuw en ijzel minder kans om te bevriezen én zich te hechten aan de ondergrond. Simpel gezegd: water waar zout aan toegevoegd is, bevriest pas als het heel koud is. Lees verder »
Waarom wordt er met zout gestrooid?
Op veel drukke wegen in het land wordt zout gestrooid als het vriest �n geregend heeft. Het zout zorgt ervoor dat dat de gladheid afneemt. Waar er precies gestrooid wordt, kun je zien op de website van Rijkswaterstaat. De website vertelt je precies waar de strooiwagens live rijden, of gereden hebben. Lees verder »
Waarom strooien?
Het strooien van zout gebeurt als er kans is op gladheid. Zo houden we de wegen veilig. Rijkswaterstaat zet hiervoor ruim 577 strooiwagens in, die we ook een sneeuwschuiver kunnen geven. Er zijn ook 350 sneeuwploegen actief. Lees verder »
Hoe werkt zout strooien?
De werking van strooizout is vrij simpel. De zoutkorrels trekken vocht aan. Door de korrels op de weg te strooien wordt het vriespunt van het water daardoor met een aantal graden verlaagt en zal het wegdek dus minder snel of helemaal geen gladde ijslaag krijgen. Lees verder »