Wat is het verschil tussen een fietspad en fietsstrook?
Vrijliggende fietspaden zijn geen onderdeel van de rijbaan. Fietsstroken zijn dat wel. Je hebt ze in drie soorten: fietsstroken met doorgetrokken streep, met onderbroken streep en zogenaamde fietssuggestiestroken. De eerste twee zijn voorzien van een op de weg geschilderd fietssymbool. Lees verder »
Hoe herken je een fietsstrook?
Een fietsstrook is een voor fietsers gereserveerd onderdeel van de rijbaan. De fietsstrook is herkenbaar aan het fietssymbool. De fietsstrook heeft een juridische status. Lees verder »
Wat is een aanliggend fietspad?
Er zijn twee soorten fietspaden: vrijliggende fietspaden: gescheiden van de rijbaan door een tussenberm, of op een eigen tracé aanliggende fietspaden: door een smalle voorziening (zoals een stoeprand) gescheiden van de rijbaan, al dan niet verhoogd ten opzichte van de rijbaan gelegen. Lees verder »
Wat is een suggestie fietsstrook?
Een gekleurde strook op de weg zonder wegmarkeringen of verkeersborden is geen fietspad, maar een fietssuggestiestrook. In tegenstelling tot een fietspad is een fietssuggestiestrook een deel van de rijbaan. Auto's mogen er dus wel op rijden, stilstaan of parkeren. Lees verder »
Wat betekent een rood fietspad?
Vaak is het asfalt van een fietsstrook rood. De rode kleur heeft geen wettelijke betekenis. Wanneer de strook alleen rood is, (in Nederland: zonder fietssymbool), dan wordt de strook officieel fietssuggestiestrook genoemd, en kunnen andere voertuigen er ook gebruik van maken. Lees verder »