Wat is het verschil tussen een windhoos en een tornado?

Een tornado is het Engelse woord voor een windhoos, het zijn dus synoniemen. Wel zie je vaak dat het woord windhoos gebruikt wordt voor minder zware tornado's. Dat is niet terecht. Ik snap de verwarring, maar tornado's en windhozen zijn hetzelfde."12 aug. Lees verder »

Waarom hebben we geen tornado's in Nederland?

In Nederland met zijn zeeklimaat en relatief kleine temperatuursverschillen komen dergelijke onweerswolken heel weinig voor . De tornado's die hier voorkomen ( windhozen ) zijn dan ook veel zwakker. Lees verder »

Wat is een zwakkere versie van de tornado?

Tornado's worden volgens een schaal ingedeeld in klassen. In Noord-Amerika is dit de Enhanched Fujita Scale. De schaal is gebaseerd op windsnelheid en de schade die de wervelstorm kan maken aan gebouwen. Een zwakke tornado is een EF0 tornado, de zwaarste tornado wordt als EF5 bestempeld. Lees verder »

Hoe is windhoos ontstaan?

“Zo'n windhoos ontstaat wanneer koude lucht in contact komt met hoger gelegen warme lucht en er sprake is van een veranderende windrichting”, legt Van den Broeck uit. “Meestal gebeurt dat op open zee, waar de lucht beneden wat koeler is door het zeewater.4 dagen geleden Lees verder »

Bron: www.gva.be
Gerelateerd aan Wat is het verschil tussen een windhoos en een tornado?