Wat is Ziekteverzuimbegeleiding?
Wat is verzuimbegeleiding? Verzuimbegeleiding gaat over de zorg voor een zieke werknemer. Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid je werknemer te helpen tijdens zijn verzuim en re-integratie. Je volgt hierbij de Wet verbetering poortwachter en werkt samen met een bedrijfsarts. Lees verder »
Waarom is verzuimbegeleiding belangrijk?
Een goede verzuimbegeleiding is cruciaal voor een snelle, verantwoorde re-integratie en voor het zoveel mogelijk beperken van de duur van het verzuim. Zoals gezegd bent u wettelijk verplicht u bij de begeleiding van zieke werknemers te laten bijstaan door een bedrijfsarts. Lees verder »
Wat wordt verstaan onder ziekteverzuim?
Van Dale biedt uitkomst: ziek refereert aan gezondheid of aan de afwezigheid daarvan, terwijl verzuim 'nalatigheid' betekent. In deze context: na laten te werken. Een gangbare term als 'ziekteverzuim' betekent dus: niet komen werken vanwege ziekte. Lees verder »
Wat mag werkgever vragen aan zieke werknemer?
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte. Lees verder »
Hoe doe je onderzoek naar ziekteverzuim?
Naast de RI&E kunnen verschillende analysemethodes worden uitgevoerd om inzicht te krijgen in de problemen die ziekteverzuim binnen uw bedrijf veroorzaken. Een aantal onderzoeken die ziekteverzuim helpen voorkomen: Preventief medisch onderzoek (PMO) of een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). Lees verder »