Wat voor soort rechters zijn er?

Er zijn een aantal verschillende soorten rechters: zo bestaat er de 'gewone' rechter, de kantonrechter, de plaatsvervangende rechter, de rechter-commissaris, de raadsheer en de 'rechter' bij arbitrage. Deze verschillende soorten rechters zullen hierna aan de orde komen. Lees verder »

Welke rechten heeft een rechter?

Rechters hebben het laatste woord bij conflicten, overtreding van regels of een misdaad. Ze beslissen of iemand de wet heeft overtreden of schuldig is aan een misdrijf. In hun vonnis leggen ze een passende maatregel of straf op. Het oordeel van de rechter is bindend. Lees verder »

Welke rechter wordt kantonrechter genoemd?

Zie ook: Enkelvoudige kamer en Meervoudige kamer. Kantonrechter De kantonrechter behandelt zowel civiele zaken als strafzaken. Het is een alleensprekende rechter die zaken als overtredingen uit het strafrecht, arbeids- zaken, huurzaken en zaken onder de € 25.000,- behandelt. Lees verder »

Welke rechter verdient het meest?

Een afgestudeerde rechter begint met een startsalaris van €5.100 bruto per maand. Bij een rechter met meer ervaring en expertise kan dit salaris oplopen tot € 6.600 bruto per maand. Het salaris bij hogere functies als president of procureur-generaal bij de Hoge Raad ligt tussen de € 10.000 en € 13.000 bruto per maand. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat voor soort rechters zijn er?