Wie zijn de rechters in Nederland?

Er zijn ongeveer 2.500 rechters in Nederland. Hoe komt uw zaak bij de rechter (of raadsheer bij het gerechtshof) terecht die uw zaak behandelt? De hoofdregels zijn vastgesteld in de 'Code zaakstoedeling'. De gerechten hebben deze regels verder uitgewerkt. Lees verder »

Welke rechters zijn er in Nederland?

Er zijn een aantal verschillende soorten rechters: zo bestaat er de 'gewone' rechter, de kantonrechter, de plaatsvervangende rechter, de rechter-commissaris, de raadsheer en de 'rechter' bij arbitrage. Deze verschillende soorten rechters zullen hierna aan de orde komen. Lees verder »

Wie stelt de rechters aan in Nederland?

De leden van de rechterlijke macht worden door de Koning aangesteld. De leden van de rechterlijke macht, met rechtspraak belast, en de procureur-generaal bij de Hoge Raad worden voor hun leven aangesteld. Lees verder »

Hoeveel rechters in Nederland 2021?

Recente cijfers over de Rechtspraak Iets meer dan 12.000 mensen werken elke dag voor een rechtvaardige samenleving. In 2021 waren dat 9.400 rechtspraakmedewerkers, die 2.600 rechters en raadsheren ondersteunden. Lees verder »

Wie is de baas van de rechter?

Alhoewel de president feitelijk de 'baas' is, kan hij geen andere rechters ontslaan en heeft hij geen invloed op beslissingen van andere rechters. De president houdt zich hoofdzakelijk bezig met het uniformeren van de rechtspraak binnen zijn rechtbank. Lees verder »

Gerelateerd aan Wie zijn de rechters in Nederland?