Wat was er eerder?
De uitdrukking wordt als retorische vraag geformuleerd: Wat was er eerder, de kip of het ei? Zij verwijst naar een oorzakelijke keten in de natuur: ei leidt tot kip leidt tot ei leidt tot kip enzovoort. In die zin is het moeilijk aan te geven waar het beginpunt van de keten ligt. Lees verder »
Wat was er eerst de kip of het ei?
Eieren, in het algemeen, bestonden voordat kippen dat deden. De oudste fossielen van dinosauruseieren en embryo's zijn ongeveer 190 miljoen jaar oud. Archaeopteryx-fossielen, de oudste die algemeen worden geaccepteerd als vogels, zijn ongeveer 150 miljoen jaar oud, wat betekent dat vogels na eieren kwamen. Lees verder »
Hoe is de eerste kip ontstaan?
De kip (Gallus gallus domesticus) stamt vermoedelijk af van het bankivahoen (Gallus gallus). Deze vogel, die erg op onze kippetjes lijkt, loopt nog altijd in Azië rond. Vermoedelijk is de kip uit die vogel gedomesticeerd. Er zijn aanwijzingen dat dit al 10.000 jaar geleden in China begon. Lees verder »
Waar stamt de kip vanaf?
Kippen zijn van nature bosdieren; ze stammen af van het rode kamhoen uit Zuidoost-Azië. Wilde kippen besteden een groot deel van hun tijd aan scharrelen op zoek naar voedsel, waardoor ze grote afstanden moeten lopen. Lees verder »
Hoe komt het ei uit de kip?
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Lees verder »