Wat zijn de symptomen van sarcoïdose?
Er is geen specifieke bloedtest waarmee sarcoïdose kan worden aangetoond. Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben. Lees verder »
Kun je oud worden met sarcoïdose?
Doodgaan aan sarcoïdose, kan dat? Ja, het kan, maar het komt niet veel voor. In 2007 verscheen een artikel in het Hartbulletin van o.a. cardioloog dr. Benno Rensing en longarts dr. Lees verder »
Wat is de oorzaak van sarcoïdose?
De oorzaak van sarcoïdose is onbekend. De aandoening komt soms binnen één familie meer voor. Erfelijke factoren spelen een rol, maar ook omgevingsfactoren tellen mee. Welke factoren dit zijn, is tot nu toe nog onbekend. Lees verder »
Hoe te leven met sarcoïdose?
Omdat sarcoïdose in veel gevallen vanzelf verdwijnt, is het meestal alleen maar nodig om regelmatig op controle te komen. Zo kan de arts in de gaten houden hoe het met de zieke organen is. Als de ziekte vergevorderd of heel hevig is, kan de arts ervoor kiezen je toch met medicijnen te behandelen. Lees verder »
Doet sarcoïdose pijn?
Sarcoïdose kan elk orgaan aantasten, ook de gewrichten. Dit kan leiden tot reumatische klachten, gekenmerkt door pijn en/of ontstekingen van gewrichten. Daarnaast kunnen andere organen zoals de longen aangetast worden. Lees verder »