Wat zit in een boon?
Bruine bonen zitten net zoals alle andere peulvruchten boordevol eiwitten en zijn daarom een goede vleesvervanger. Ook bevat de bruine boon een grote hoeveelheid calcium en ijzer. Dit zijn wel de enige mineralen die in de bruine boon te vinden zijn. Hiernaast bevat de bruine boon het aminozuur methionine. Lees verder »
Wat zit er in een boon?
De groene boon in zijn geheel (schil en zaadjes) wordt als groente gegeten. Ze bevat meer eiwitten dan de meeste andere groenten en weinig calorieën (30 kcal/100 g). De groene boon bevat ook een schat aan minerale zouten, oligo-elementen (magnesium, ijzer, mangaan), alsook de vitamines B9, C en K. Lees verder »
Wat zijn de onderdelen van een boon?
- Blaadjes.
- Hartvormig bultje.
- Kiem. Hieruit groeit het kiemplantje.
- Navel. Hiermee zat de boon vast aan de vrucht.
- Poortje. Opening in de zaadhuid waardoor de boon water kan opnemen.
- Worteltje.
- Zaadhuid. Dik vlies dat de boon beschermt.
- Zaadlobben. Bevatten reservevoedsel dat de kiem gebruikt om te groeien.
- Lees verder »
Is een boon gezond?
Daarnaast bevatten bonen een hoop vitamines en mineralen. Dat verschilt per BOON, maar ieder boontje heeft zo zijn eigen kracht. Zo is de bruine boon rijk aan vitamine B1, fosfor, ijzer en magnesium en levert de grote limaboon onder andere kalium, calcium, fosfor, ijzer en een heel scala aan vitamines! Lees verder »
Is een boon een groente?
'Groene' peulvruchten zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten, peultjes, sugarsnaps en kouseband worden gerekend tot de groente. Ook gekiemde peulvruchten, zoals taugé, worden tot de groente gerekend. Ze worden in onze maaltijd gebruikt als groente. Lees verder »