Welke Germaanse goden zijn er?
In de Germaanse talen werden over het algemeen de namen van Mars, Mercurius, Jupiter en Venus vertaald naar het Germaanse equivalenten Týr, Wodan/Odin, Donar/Thor en Frigg/Freya. Ook voor zon en maan gebruikte men de lokale benaming. Zaterdag is de enige dag van de week die niet vertaald werd naar een Germaanse god. Lees verder »
Wat voor soort goden waren de Germaanse goden?
Dinsdag: genoemd naar de Germaanse god Thingsus, god van het recht. Woensdag: genoemd naar Wodan, de Germaanse oppergod. Donderdag: genoemd naar Donar, de Germaanse god van de donder. Vrijdag: genoemd naar Freya, de Germaanse godin van de vruchtbaarheid. Lees verder »
Wat is de Germaanse oppergod?
Wodan (Fries: *Weda, Angelsaksisch en Oudsaksisch: Woden, Oudnederlands: Wuodan, Duits: Wotan, Noors Odin) is de oppergod van de Germaanse goden in de Germaanse mythologie. Wodan wordt vereenzelvigd met de Scandinavische Odin, de stamvader van het geslacht van de Asen. Lees verder »
Hoe heet de hoogste Germaanse goden?
Odin = [god] - Odin (Oudnoords: Óðinn, Zweeds en Deens: Oden) wordt gezien als de oppergod in de Noordse mythologie. West-Germaanse namen van Odin zijn Weda (Oud-Fries), Woden (Angelsaksisch en Oudsaksisch), Wodan (Oud-Frankisch),. Lees verder »
Hoeveel goden hebben de Vikingen?
De Vikingen geloofden in meerden goden: Odin, Thor, Loki en Freya stonden centraal. Deze goden werden vereerd in de tempels, met standbeelden en offers van dierenbloed. Volgens de Vikingen behoorde het Walhalla toe aan de oppergod Odin. Om een plekje in het Walhalla te verkrijgen, moest je sterven in de strijd. Lees verder »