Welke kleur geeft meekrap?
Met meekrap maak je een oranjerood vervende kleurstof. Bij hogere temperaturen wordt de verf bruin. Meekrap werd vroeger veel in Zeeland verbouwd om uit de wortels de kleurende bestanddelen alizarine en purpurine te winnen. De wortel wordt niet vers gebruikt, maar wordt eerst gedroogd en in stukjes gesneden. Lees verder »
Welke kleur heeft meekrap?
Meekrap (Rubia tinctorum) De meekrap heeft kleine gele bloemen en wordt tussen de 60 en 90 cm hoog. De wortelstokken zijn 50-100 cm lang. De meekrap is niet inheems en komt oorspronkelijk voor in het oosten van het Mediterrane gebied en in Klein-Azië. Lees verder »
Hoe ziet meekrap eruit?
De meekrap, ook wel mee of mede (zie ook wede) is een plant die behoort tot de sterbladigenfamilie (Rubiaceae). De plant, een 3 jarig gewas, wordt 60-90 cm hoog en heeft kleine gele bloemen. In de grond bevinden zich wortelstokken, die 50-100 cm in de grond steke. Lees verder »
Waar is meekrap goed voor?
Meekrap komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt ook wel Turks rood genoemd. Het werd al in de Oudheid verbouwd om de rode verfstof alizarine te winnen. Daarnaast werd meekrap medicinaal gebruikt bij wonden en zweren en inwendig bij de behandeling van gal- en nierstenen. Lees verder »
Is meekrap giftig?
Een kruid tot bijna een meter hoog welke een uitgebreid stelsel van wortelstokken vormt. Deze wortels gaan zeker een halve meter diep. Meekrap is een giftige plant, welke snel groeit op zeer arme grond en groeit niet beter bij bemesting van kalium of stikstof. Lees verder »