Wie betaalt een legaat uit?
Degene iets verkrijgt uit een nalatenschap, is de belastingplichtige voor de erfbelasting. Dat betekent dus dat de erfgenaam of legataris (degene die een legaat krijgt uit de nalatenschap) de erfbelasting moet betalen. Soms werkt het anders met de daadwerkelijke betaling van de erfbelasting. Lees verder »
Hoeveel belasting betaal je over een legaat?
Een legaat is vaak vrij van recht. Dit betekent dat de ontvanger van het legaat geen belasting hoeft te betalen over het geldbedrag of over de goederen die hij of zij ontvangt. De erfbelasting wordt dan uit de totale erfenis betaald. Wat de ontvanger netto krijgt, is gelijk aan het legaat dat in het testament staat. Lees verder »
Wat is het verschil tussen een legaat en een erfenis?
Een erfgenaam erft dus zowel bezittingen als schulden van de overledene. Een persoon die een legaat ontvangt (ook wel 'legataris' genoemd), heeft daarentegen uitsluitend een recht op specifieke bezittingen uit de erfenis, zoals bijvoorbeeld de auto of de woning. Lees verder »
Wie betaalt erfbelasting bij langstlevende testament?
Nederland heeft de erfbelasting ingevoerd in 1956, onder de Successiewet. Wie betaalt de erfbelasting? Zolang de langstlevende ouder over het vermogen van de kinderen beschikt, betaalt deze ook de erfbelasting voor de kinderen. Kinderen gaan pas belasting betalen als de langstlevende ouder ook komt te overlijden. Lees verder »