Hoe spreek je tegen een rechter?
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter. Lees verder »
Wat moet je zeggen tegen de rechter?
U kent het vast wel van televisie: een getuige die voor de rechter verschijnt moet voordat hij het woord krijgt zweren dat hij de waarheid zal spreken. In Nederland worden officiële getuigen ook gevraagd een eed (“Zo waarlijk helpe mij God almachtig”) of belofte (“Dat beloof ik”) af te legge. Lees verder »
Hoe daag je iemand voor de rechter?
Een rechtszaak start met een dagvaarding. Dit is een brief aan de rechter waarin staat wat het conflict is en wat de ene partij van de andere partij eist (vordert). Goed om te weten: wanneer u een rechtszaak start doet u dit in een dagvaardingsprocedure via de rechtbank. Lees verder »
Hoe spreek je een rechter aan in Nederland?
Daar is uw advocaat voor. De formele aanspreekvorm voor de rechter is 'edelachtbare', maar ook rechters vinden dit vaak wat overdreven formeel. U kunt de rechter aanspreken met 'u' en 'meneer of mevrouw de rechter', dat is beleefd genoeg. Lees verder »