Is graan gezond?
Volle granen bevatten heel wat goede stoffen zoals vitamine B1, B2 en B3 (niacine). Mineralen die er het meest in voorkomen zijn ijzer, calcium en fosfor. Het is afdoende bewezen: volle granen zijn goed voor je gezondheid. Lees verder »
Waarom geen graan eten?
De lectines (gluten) uit graan zijn niet goed voor je – aangezien ze je darmstelsel kunnen beschadigen – en de insulinepiek die je krijgt na het eten van graan zorgt voor een verstoring van je hormoonstelsel. Lees verder »
Hoeveel granen per dag eten?
De Hoge Gezondheidsraad adviseert om dagelijks minstens 125 g volle granen in te schakelen. Dat komt ongeveer overeen met 4 sneden volkorenbrood. Je kan een snede brood afwisselen met andere volkoren granen of graanproducten (bv. volle deegwaren, zilvervliesrijst, volkoren beschuiten of crackers, havermout, muesli). Lees verder »
Welke graansoorten zijn gezond?
- Gerst. Gerst vind je traditioneel gezien in soepen en salades. ...
- Quinoa. Deze Zuid-Amerikaanse graansoort kan je al in 15 minuten bereiden, wat het een ideaal ingrediënt maakt voor als je van mealpreppen houdt. ...
- Amarant. ...
- Boekweit. ...
- Teff. ...
- Haver. ...
- Farro. ...
- Bulgur.
- Lees verder »