Is sla akkerbouw?
Sla is een zelfbestuivend gewas. Het oppeil houden van de rassen is dus betrekkelijk eenvoudig. Het wortelstelsel van sla bestaat uit een penwortel met vrij korte zijwortels. Op een hoog gelegen, goed doorlatende grond kan een volwassen plant een bewortelings- diepte van 140 cm bereiken bij een breedte van 35 cm. Lees verder »
Hoe wordt sla verbouwd?
Sla wordt gezaaid in vruchtbare, luchtige en vochtige grond, de plant heeft veel bladeren en een zwak wortelstelsel. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is. Bovendien heeft sla zonlicht nodig, maar de plant kan niet tegen te veel felle zon. Lees verder »
Waar wordt sla gekweekt?
Volgens de cijfers wordt er wereldwijd miljoenen ton sla geteeld op jaarbasis. Het grootste deel van die productie is te vinden in China, goed voor 6,25 miljoen ton. Andere landen die in de top van grootste producenten te vinden zijn: België, Frankrijk, India, Italië, Japan, Mexico, Spanje en de VS. Lees verder »
Is sla duurzaam?
Daarnaast is sla bepaald geen duurzame groente. In de winter komt sla uit de Nederlandse kas, wat heel veel energie kost. Het is nog milieuvriendelijker om de sla uit Spanje te halen waar het in een onverwarmde kas groeit. Lees verder »
Hoe wordt sla gemaakt?
Sla is een 'lichtkiemer'; de zaden hebben licht nodig om te kiemen. En dus bedek je de gezaaide zaden slechts heel dun, een laagje van 2 millimeter zand is voldoende. Je moet er dan wel extra goed op letten dat je de bovenlaag goed vochtig houdt, met zo weinig bedekking kunnen zaden wat makkelijker uitdrogen. Lees verder »