Waarom hebben we bergen?
Ontstaan van bergen. De meeste bergen op de aarde zijn ontstaan in gebieden waar tektonische platen aan elkaar grenzen, zowel door de werking van de platentektoniek als door vulkanisme. Het ontstaan van gebergten en daarmee van de meeste bergen is het onderwerp van de verschillende aardwetenschappen. Lees verder »
Wat is het nut van bergen?
Bergen dienen vaak als natuurlijke grens voor landen. Door hun hoogte hebben ze invloed op weerpatronen. Ze houden regenwolken tegen die vanuit de oceaan komen opzetten en persen het water uit de wolken. De andere kant van de berg is vaak veel droger. Lees verder »
Hoe kunnen bergen ontstaan?
De platen bewegen zich langs en over elkaar volgens een proces dat platentektoniek wordt genoemd. Als twee platen naar elkaar toe bewegen, treedt compressie in de lithosfeer op, wat gebergtevorming, ook orogenese genoemd, tot gevolg kan hebben. De hoogste bergen op aarde komen in lange bergketens voor. Lees verder »
Hoe kan het dat Nederland geen bergen heeft?
'Nederland zit niet op de rand van een aardplaat en dus hebben we geen bergen. Lees verder »
Hoe is het gebergte ontstaan?
Hoe ontstaat een gebergte Een gebergte ontstaat doordat twee aardplaten tegen elkaar aan botsen. Dit komt omdat de aardkorst beweegt. Hierdoor worden steenlagen omhoog geduwd en ontstaat er dus een berg. Het kan ook zijn dat twee platen langs elkaar heen schuiven en dat er hierdoor een gebergte ontstaat. Lees verder »