Wat gebeurt er bij een hogedrukgebied?

In een hogedrukgebied beweegt de lucht dan ook van boven naar beneden. Onderweg warmt de lucht op en kan daardoor meer waterdamp bevatten. Dat betekent minder bewolking en minder neerslag. In een lagedrukgebied werkt dat uiteraard precies anderso. Lees verder »

Bron: www.weer.nl

Wat gebeurt er bij een lagedrukgebied?

Een lagedrukgebied, of depressie, is een gebied waar de luchtdruk laag is. Dit gaat vaak samen met koudere temperaturen, wind en regen. Lagedrukgebieden ontstaan vaak op de scheiding van warme en vochtige lucht in het zuiden en koudere en drogere lucht in het noorden. Lees verder »

Bron: www.knmi.nl

Welk weer krijgen we bij een hogedrukgebied?

Bij een hele hoge luchtdruk blijft het droog en is het vaak erg rustig weer met in de herfst- en wintermaanden een grote kans op mist. Als de wind uit het zuiden waait wordt in de zomermaanden (zeer) warme lucht uit het zuiden van Europa en Afrika aangevoerd. De zon schijnt vaak flink en het is (zeer) warm. Lees verder »

Wat betekent een hogedrukgebied?

Een hogedrukgebied, anticycloon of maximum is een gebied waarin de luchtdruk op zeeniveau hoog is ten opzichte van de omgeving. Dit in tegenstelling tot een lagedrukgebied, waarin juist relatief lage barometerstanden worden gemeten. Het symbool voor een hogedrukgebied is de letter H. Lees verder »

Hoe ontstaat een hoge druk gebied?

In de algemene circulatie kan het voorkomen dat lucht samenstroomt of convergeert in de hogere luchtlagen. Bij sterke convergentie boven in de troposfeer zal aan het oppervlak de luchtdruk stijgen. Als dit lang genoeg aanhoudt, dan ontstaat een hogedrukgebied. Lees verder »

Gerelateerd aan Wat gebeurt er bij een hogedrukgebied?